Sanne

Sanne

Mijn naam is Sanne, 21 jaar en ik ben sinds november 2015 werkzaam bij BP. Eerst heb ik gewerkt bij BP Jutphaas, een lokaal tankstation in Nieuwegein. Momenteel ben ik werkzaam bij BP Voordaan, een rijksweglocatie aan de A27. Welke locatie het leukst is om te werken? Ik kan niet kiezen, het is maar net wat je gewend bent!

 

Verschil tussen lokaal en rijksweg

De basis tussen werken op een lokaal tankstation of een rijksweglocatie blijft natuurlijk hetzelfde. Je zorgt ervoor dat de gast een prettige ervaring heeft in een veilige omgeving. Maar er zijn ook verschillen, zoals de openingstijden, het type gasten, het aantal collega’s en het Wild Bean Cafe. Bij BP Jutphaas sta je regelmatig alleen. Het kan er erg druk zijn, en de werkdruk kan dan niet verdeeld worden over meerdere collega’s. Als je regelmatig alleen staat, dan moet je ook zelfstandig kunnen werken. Bij een rijksweglocatie wordt dat natuurlijk ook van je verwacht, maar dan kun je vaker iets vragen aan je leidinggevende of collega. Als er dan een PIN-storing plaatsvindt, sta je er niet alleen voor. Tenzij je ’s nachts werkt, want dan sta je ook op een rijksweglocatie alleen. Ook zijn er verschillen in het type gasten. Bij een lokaal tankstation heb je meer vaste gasten dan op een rijksweglocatie. Daarom is het juist een uitdaging om ook bij BP Voordaan de gasten te herkennen. De gasten waarderen het als je ze herkent en als je bijvoorbeeld onthoudt wat voor koffie of broodje ze graag bestellen. Nu ik bij BP Voordaan werkzaam ben, werk ik ook veel in het Wild Bean Cafe.

 

Wild Bean Cafe

Voordat ik in het Wild Bean Cafe ging werken, had ik geen idee dat er zo veel bij komt kijken. Het gehele Wild Bean Cafe moet natuurlijk schoon blijven. Om dit te realiseren werken we met een schoonmaakrooster, waar precies in staat aangegeven wat wanneer schoongemaakt moet worden. We maken zelf alles schoon:  van frituur, afzuigkap tot aan bijvoorbeeld het koffie-eiland in de shop. Dit is een meubel waar de gasten zelf koffie van versgemalen bonen kunnen tappen. Zo hoeven ze op drukke momenten niet te wachten. In het Wild Bean Cafe leer je ook om te werken met taken om de voedselveiligheid te borgen zoals coderen en temperaturen. Het is een volwaardig horecagedeelte met een compleet aanbod aan ontbijt, lunch en een lekkere snack voor tussendoor. Er wordt gewerkt volgens strikte HACCP-richtlijnen. Hierin word je getraind door BP.

 

Multitasken

Sinds ik ook in het Wild Bean Cafe ingezet word, ben ik nog stressbestendiger geworden. Ik had laatst bijvoorbeeld een late dienst waarbij ik alleen stond ingepland. Op een druk moment begon de oven te piepen omdat de hartige bladerdeegproducten waren afgebakken, tegelijkertijd begon de frituur te piepen omdat de snacks klaar waren, het koffieapparaat begon zichzelf automatisch te reinigen en er stond een rij met gasten tot aan de deur. Je probeert het zo goed mogelijk te plannen, maar dat lukt niet altijd. Op zulke momenten moet je prioriteiten kunnen stellen. De gasten gaan voor, maar zonder dat dit ten koste gaan van de veiligheid. Rustig blijven op zulke momenten is daarom erg belangrijk.

 

Allround

Bij BP ben ik werkzaam als allround verkoopmedewerker. Hierdoor kan ik dus zowel in het Wild Bean Cafe, als bij de fuels ingezet worden. Dit maakt het een zeer afwisselende baan waarbij geen dag hetzelfde is. De meeste collega’s bij BP Voordaan zijn allround verkoopmedewerker. Dat maakt ons als team zeer flexibel, omdat iedere allround verkoopmedewerker voor alle voorkomende diensten inzetbaar is. Momenteel werk ik 32 uur per week. Meestal werk ik diensten van 8 uur, maar diensten van bijvoorbeeld 4 uur en 6 uur komen ook regelmatig voor.

 

Veiligheid

Voordat ik bij BP aan de slag ging, had ik al ervaring bij meerdere bedrijven en organisaties. Ik heb stage gelopen in zowel horeca als retail. Het werk daar had veel raakvlakken met het werken bij BP. Zo is luisteren naar de gast belangrijk, en er wordt ook van je verwacht dat je rustig blijft op stressvolle momenten. Ik heb daar ook al geleerd om stevig in mijn schoenen te staan, maar bij BP zijn er toch meer risico’s waar je over nagedacht moet hebben. Daarom is er een trainingsprogramma waarbij de trainers van BP je voorbereiden op mogelijke risico’s. Ook is er altijd een noodplan binnen handbereik, waarin staat omschreven hoe je als medewerker moet handelen in geval van incidenten.

 

Zelfstandig

Ik merk dat veel mensen het werken bij een tankstation onderschatten. Het is meer dan alleen de pompen afrekenen en broodjes smeren! Wat doe je bijvoorbeeld als iemand de verkeerde pomp heeft afgerekend? Of wat doe je als iemand doorrijdt zonder te betalen? Bij BP Jutphaas heb ik wel eens een gast gehad die om 23:03 uur op de deur aan het bonken was, terwijl ik om 23:00 uur de shop had afgesloten. Op zulke momenten sta je er vaak alleen voor en moet je zelfstandig beslissingen kunnen nemen. Gelukkig sluit je wel af onder toezicht van beveiliging, dat geeft een veilig gevoel.

 

Solliciteren

Toen ik solliciteerde ging het echt snel. Binnen een week had ik een telefonisch interview, sollicitatiegesprek en een tweede gesprek. Bij andere collega’s heeft het soms iets langer geduurd. Waarom iemand zou moeten solliciteren bij BP? Ik vind het zelf echt leuk werk. Het verdient prima, er zijn leuke teams, je ontmoet veel verschillende mensen en leert deze ook echt kennen. Laatst kregen we bij BP Jutphaas als dank een doosje chocolade van een gast, omdat het er altijd zo gezellig is. Dat zijn momenten die je niet snel vergeet. Genoeg redenen om te solliciteren, toch?