Suzan

Suzan

Ik ben Suzan, 22 jaar en werk sinds oktober 2015 bij BP de Zweth in Wateringen. Het is een locatie waar ik erg blij mee ben. Niet al te groot – en dus overzichtelijk – en er is altijd wat te doen. Wij doen qua drukte niet onder voor grotere locaties waar ik ook wel eens ben ingevallen zoals Ypenburg, de Vink en Elsgeest.

 

Drukte en variatie

Bij ons komen opvallend veel vaste gasten. Ze zijn op weg naar het werk en willen eerst nog even ontbijten, onderweg naar huis en nemen nog wat lekkers mee of mensen die in de omgeving wonen en speciaal komen voor tabak of de vergeten boodschappen. Omdat je hier met zo veel drukte en variatie te maken hebt, vliegt de tijd. Ook dat maakt het werken bij BP leuk; er is hier geen tijd om je te vervelen. Omdat je zo veel verschillende type gasten ontvangt, zitten er ook wel eens minder vriendelijke mensen bij. Gelukkig laat ik me niet snel van de wijs brengen en blijf ik vriendelijk. Dat is de enige manier om je werk goed te blijven doen. Je moet daar wel stevig voor in je schoenen staan.

 

Combineren met studie

BP de Zweth is een locatie met Wild Bean Cafe. Veel collega’s zijn zowel daar, als in de shop inzetbaar. Ik spring ook wel eens bij in het Wild Bean Cafe – bijvoorbeeld om onze gasten van koffie te voorzien of de voorraden op drukke momenten tussentijds aan te vullen. Maar over het algemeen word ik ingezet in de shop. Ik heb namelijk een contract voor 12 uur per week en combineer het werken bij BP met mijn studie Integrale Veiligheidskunde. Om dit werk goed te kunnen combineren met het werken bij BP is een goede communicatie met mijn manager nodig. Omdat hij probeert de roosters zes weken vooruit te plannen, moet hij op tijd weten wanneer ik eventueel zou kunnen werken. Vaak werk ik één of twee diensten van 8 uur per week. Soms werk ik ook tussendiensten van 4 uur. De dagen en diensten die ik werk zijn heel afwisselend. Werken tot 22:00 uur hoort erbij, maar ik sta ook geregeld om 5:00 uur ’s morgens op om te gaan werken voordat school begint.

 

Werkzaamheden

Ik ben me er continu van bewust dat de producten die we de gasten aanbieden netjes gepresenteerd moeten zijn. Zo wil ik dat alles strak gespiegeld en ook bijgevuld is – nee verkopen doen we liever niet. Schoonmaken is ook erg belangrijk. De shop moet netjes bijgehouden worden, de toiletten schoon en ook het voorterrein moet er schoon en verzorgd uitzien. Omdat er veel meer bij komt kijken dan alleen maar kassawerkzaamheden, werken we met een takenlijst. Daarop staan alle voorkomende taken onderverdeeld tussen de collega’s die op een dag ingepland staan. Zo weten we zeker dat alles netjes gedaan wordt en we niets over het hoofd zien. Die taken doe je eigenlijk steeds even tussendoor als er geen gasten zijn. Even de koelingen bijvullen met dranken, de koffietafels schoonmaken, tabak bijvullen en toiletten checken. Er is hier genoeg te doen. En als je daar mee bezig bent, moet je natuurlijk ook goed in de gaten blijven houden of er gasten aan het tanken zijn. Je houdt continu toezicht op wat er binnen en buiten gebeurt.

Van alle werkzaamheden, vul ik het liefst de drankenkoeling bij. Het is een inloopkoeling die je van binnenuit bijvult. Het is er zo’n 5 graden Celsius, maar daar heb ik geen moeite mee. Even los van alle hectiek, je gedachten verzetten en flink doorwerken.

 

Broers

Twee broers van me zijn ook ooit op deze locatie begonnen met werken bij BP. Ook zij wilden een leuke bijbaan naast hun studie. Zo ben ik ook bij BP terecht gekomen. Één broer is inmiddels bij een ander bedrijf werkzaam, nadat zijn contract was verlopen. Mijn andere broer is doorgegroeid binnen BP. Hij is nu assistent manager bij een locatie hier in de buurt.

 

Teamwork

Het leukste aan het werken bij BP de Zweth zijn mijn collega’s. Samen vormen we een hecht team en samen zorgen we ervoor dat we het leuk maken voor elkaar. We houden van open communicatie; hier is geen plaats voor geroddel. We kunnen direct tegen elkaar zeggen waar het op staat. Een heldere taakverdeling is ook belangrijk. We werken uiteraard volgens takenlijsten, maar soms wijken we hiervan af. Het is belangrijk dat je iets voor elkaar over hebt. Lachen is hier erg belangrijk. Hard werken doen we zeker, maar wel allemaal met plezier. Minimaal één keer per jaar is er een teamuitje. De laatste keer hebben we samen gegeten. Je leert elkaar dan toch op een andere manier kennen.

 

Zelfstandigheid en verantwoordelijkheid

Voordat ik bij BP de Zweth aan de slag ging, heb ik andere bijbaantjes gehad. Ik heb ervaring bij supermarkten, een warenhuis en een hotel. Het werken bij BP heeft zeker overeenkomsten met mijn voorgaande banen. Maar hier wordt toch meer van je verwacht als het gaat om zelfstandig werken. Je staat er hier vaak alleen voor. Je kunt dan niet zomaar je manager bellen als er iets aan de hand is. Daarom moet je soms zelf beslissingen kunnen nemen. Hiervoor moet je wel zelfverzekerd zijn, bijvoorbeeld als je de gasten moet aanspreken op ongewenst gedrag.

Ook moet je verantwoordelijkheidsbesef hebben. Op rustige momenten moet je de discipline hebben om het voorterrein steeds goed in de gaten te blijven houden. Wie hebben er getankt en bij welke pomp? Het gaat vaak om grote bedragen.

’s Avonds en ’s nachts werk ik vanuit een beveiligde ruimte, achter kogelwerend glas. Ook buiten de voorgeschreven tijden doe ik het glas weleens omlaag. Soms heb je een onveilig gevoel en dan doe je er goed aan het zekere voor het onzekere te nemen.

 

Veiligheid

Naast de beveiligde ruimte, zijn er nog heel wat andere veiligheidsmaatregelen. Zo dragen we bijvoorbeeld ook veiligheidsschoenen. Ik stoot me vaak ergens aan, dus die schoenen zijn al regelmatig goed van pas gekomen.

Buiten dragen we een opvallend veiligheidshesje. Zelf goed opletten blijft het belangrijkst, maar zo ben je beter zichtbaar. Als we de pompen schoonmaken, zetten we de directe omgeving eerst af met pylonen. Ook gebruiken we de juiste schoonmaakmiddelen en volgen we de bijbehorende gebruiksinstructies. Voordat je aan een schoonmaaktaak begint, denk je eerst na over benodigde persoonlijke beschermingsmiddelen. Veiligheid is inderdaad ontzettend belangrijk bij BP.

Zo zijn ook de grootste risico’s in kaart gebracht en is er een stappenplan per mogelijk risico beschikbaar. Wat moet je bijvoorbeeld doen als er sprake is van een bommelding? Dat vind je allemaal terug in het noodplan. Gelukkig heb ik het noodplan nog niet in de praktijk toe hoeven passen. Wel wordt er verwacht dat je het plan regelmatig doorneemt, zodat je enigszins bent voorbereid op mogelijke risico’s. Daarnaast zijn er ook trainingen die ik heb gevolgd zoals Bedrijfshulpverlening, Veiligheid, Voedselveiligheid en online trainingen.

 

9 waarden

Veiligheid, beschikbaar, vriendelijk, moed, team. Dat zijn de eerste waarden die in me op komen. Ik moet even naar het personeelstoilet lopen om te spieken wat de andere waarden zijn. Daar hangt namelijk een grote poster waarop iedere waarde staat toegelicht. De andere waarden zijn respect, excellentie, schoon en snel. Deze waarden vormen de basis van het werken bij BP. Maar veel belangrijker nog is hoe je het zelf toepast in de praktijk.

Ik vind het fijn om snel en goed door te werken. Actieve verkoop toepassen en de landelijke promotie benoemen bij iedere gast hoort ook bij excellentie. Met schoonmaken ben ik een perfectionist, ook met spiegelen trouwens. Als ik flesjes frisdrank aan het spiegelen ben, moet ieder logo zichtbaar zijn. Het is flink doorwerken, waardoor je soms wat vermoeit raakt. Maar het is belangrijk goed je best te blijven doen en vriendelijk te blijven. Dit is deels hoe ik de 9 waarden in de praktijk toepas, dit kan voor mijn collega’s anders zijn.

 

Inwerktraject

Toen ik hier begon ben ik ingewerkt door één ervaren collega. De eerste twee dagen ben ik zeer intensief ingewerkt, daarna mocht ik met stappen zelf taken oppakken. Ik werd niet meteen in het diepe gegooid. Het inwerktraject is erop gericht om snel zelfstandig te kunnen werken maar niet direct alleen, zeker niet in de eerste week.

Voordat mijn eerste dienst van start ging, kreeg ik eerst een rondleiding. Het was een veiligheidsronde waarbij werd verteld waar het verzamelpunt is en waar ik het noodplan, brandblussers en noodstoppen kan vinden.

Tijdens het inwerktraject begin je met het volgen van online trainingen. Zo maak je direct kennis met regels en procedures van BP. Het helpt je ook om zelfstandig aan de slag te gaan. Zodra je alle online trainingen succesvol hebt afgerond, word je door je manager ingeschreven voor live trainingen samen met collega’s van andere locaties.

 

Solliciteren?

Wat ik nog kwijt wil aan mensen die overwegen om te solliciteren? Het is echt heel erg leuk werk, vooral door de verschillende soorten gasten waar je mee te maken krijgt. Om het leuk te kunnen vinden, moet je wel je handen uit de mouwen kunnen steken. Vervelen zul je je niet snel. Ook zul je communicatief vaardig moeten zijn om onze gasten te kunnen binden.

Collegialiteit is ook ontzettend belangrijk. De taken worden zoals gezegd uiteraard goed verdeeld, maar juist op drukkere momenten blijf je om je heen kijken. Als je de winkel aan het bijvullen bent bijvoorbeeld; dan sta je continu klaar om bij te springen bij de kassa’s. Initiatief tonen en overzicht houden op drukke momenten is hierbij vereist. Het is nogal wat, maar dat maakt het werken bij BP juist zo leuk!